Venäläisiä palkkasotilaita Valko-Venäjällä presidentinvaalien alla

Silmiini osui tänään mielenkiintoinen uutinen. Yle välitti uutistoimisto Beltan uutisen, jonka mukaan Minskin lähettyvillä paikalliset viranomaiset pidättivät 28.-29.7.2020 välisenä yönä 32 yksityinen sotilasyritys Wagnerin taistelijaa.

Beltan artikkelin mukaan turvallisuusviranomaiset saivat tiedon, että 200 taistelijaa on saapunut Valko-Venäjän alueelle horjuttaakseen tilannetta presidentinvaalikampanjan alla. Venäläisillä oli mukanaan kullakin pientä käsimatkatavaraa ja koko porukalle kolme suurta painavaa matkalaukkua, joiden liikutteluun tarvittiin useaa miestä.

Beltan mukaan ryhmä oli saapunut Minskiin 24.7.-25.7.2020 välisenä yönä ja asettunut hotelliin. Heidän oli tarkoitus poistua seuraavana päivänä, mutta he poistuivatkin vasta 27.7.2020 ja suuntasivat Minskin alueelle sijaitsevaan parantolaan.

Belta kertoo, kuinka parantolan henkilökunnan mukaan huomio kiinnittyi saapuneiden turisteille epätavalliseen käytökseen ja yhtenevään sotilastyyppiseen vaatetukseen. Saapuneet eivät käyttäneet alkoholia eivätkä hyödyntäneet “viihdepalveluita”. He pysyivät erillään ja yrittivät olla kiinnittämättä itseensä huomiota. Saapuneet tutkivat aluetta tarkkaan pienissä ryhmissä.

Beltan artikkelissa listataan vielä kunkin pidätetyn nimi ja syntymäaika. Ilmeisesti televisiossa oli vielä esitelty – itä-eurooppalaiseen tyyliin – alusvaatteillaan olevia pidätettyjä ja heiltä takavarikoituja tavaroita.

Spekulaatiota

Ylen artikkelissa spekuloidaan Reutersin tietojen pohjalta, että taistelijat saattoivat olla matkalla Afrikkaan, sillä taistelijoiden tavaroiden joukossa oli muun muassa sudanilaista rahaa ja sim-kortti. Artikkelissa todetaan, että Venäjältä lähtee vain rajoitetusti kansainvälisiä lentoja, toisin kuin Valko-Venäjältä.

Kuulostaa mahdolliselta. Siirtyminen Afrikkaan olisi helpompaa ja toisaalta palkkasotilaiden on varmasti parempi näyttää tulevan jostain muualta kuin suoraan kotimaastaan.

Toisaalta ulkomaalaisten taistelijoiden jääminen valkovenäläisten turvallisuuspalveluiden haaviin on kuin lahja Valko-Venäjän valtaapitäville: mikä parempi propagandan perusta, kuin ulkopuolelta tuleva uhka. Ajoitus ei olisi voinut olla parempi presidentinvaalien alla.

Ryppy rakkaudessa?

Venäjä on alkanut painostaa Valko-Venäjää syventämään maiden välistä yhteistyötä ja integraatiota. Kuten Ilta-Sanomat kirjoitti vuonna 2018: “Venäjän ja Valko-Venäjän välillä kipunoi nyt poikkeuksellisen voimakkaasti [….] Virallisesti kaiken takana on vain normaali talouspoliittinen kiista kaasun ja öljyn hinnasta, mutta todellisuudessa Venäjän epäillään painostavan Valko-Venäjää entistä tiiviimpään valtioliittoon kanssaan.”

Joulukuussa 2018 Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti Venäjän olevan valmis liikkumaan kohti syvempää valtioliittoa Valko-Venäjän kanssa. Valko-Venäjällä tämä otettiin laajalti uhkauksena. Valko-Venäjän ollessa riippuvainen Venäjältä tulevasta halvasta öljystä ja kaasusta, Venäjä voi käyttää asetelmaa hyödykseen vipuvartena Valko-Venäjän kanssa käytävissä neuvotteluissa.

On esitetty, että Venäjä haluaisi muodostaa uuden liittovaltion ja jopa nielaista Valko-Venäjän. Eräs skenaario on, että uudessa liittovaltiossa pätisi uusi perustuslaki, jolloin esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi jatkaa uuden liittovaltion johtajana entistä pidempään. Mutta tätä spekuloitiin ennen Venäjän perustuslakimuutoksia.

Kuten tiedämme, vastikään vahvistetuilla Venäjän perustuslakimuutoksilla istuva presidentti voi asettua ehdolle presidentinvaaleissa vielä kaksi kertaa, joten teoriassa Putin voisi pysyä vallassa vuoteen 2036 asti. Tästä näkökulmasta liittovaltion perustaminen on nykyään vähemmän perusteltua.

Oli niin tai näin, Valko-Venäjän presidentti Lukashenko on kierrellyt ja kaarrellut sekä luovinut läpi syvempään integraatioon liittyvässä keskustelussa. Lukashenkon suosio on tällä hetkellä pohjalukemissa, jopa vain 3%. Hän on estänyt useiden opposition edustajien pääsyn ehdokkaaksi presidentinvaaleissa – selvästi turvatakseen omaa jatkoaan.

Nyt mieleeni tuleekin, että olisiko isoveli Venäjä halukas horjuttamaan mielialaa Valko-Venäjällä -ensisijaisesti vaalien alla, jotta saataisiin toinen, helpompi tapaus presidentiksi Lukashenkon tilalle, jonka kanssa edistää integraatiota – toissijaisesti vaalien jälkeen, jolloin epävakaassa tilanteessa halukkaan osapuolen helpompi ajaa omia intressejään.

Juuri tästä näkökulmasta uutinen siitä, että Wagnerin taistelijoita on pidätetty Valko-Venäjällä, on erityisen mielenkiintoinen. On selvää, että valtapeli on kovaa. Katsotaan, kuka siitä selviää voittajana.