Mielenosoitusperustuslakimuutoksia vastaan Moskovassa – kyteekö Venäjällä?

Moskovassa osoitettiin mieltä 15. heinäkuuta perustuslakimuutoksia vastaan. Venäläinen yhteiskunnallisista aiheista kirjoittava ja videokuvaava bloggaaja Ilja Varlamov raportoi tapahtumien keskeltä, kuinka mielenosoittajat kokoontuivat Moskovan Pushkinin aukiolle protestoimaan perustuslakimuutosäänestystä ja sen tulosta, jota he eivät tunnusta, vaatien tuloksen hylkäämistä. Pushkinin aukio on suosittu mielenosoituspaikka, ja se sijaitsee vajaan parin kilometrin päässä Moskovan Kremlistä.

Mielenosoitus oli ensimmäinen mittava mielenosoitus Moskovassa sitten koronavirusepidemiasta johtuneen käsketyn itse-eristäytymisjakson (kotikaranteeni) alkamisen. Mielenosoitukseen osallistui muutama sata ihmistä, siitä ei ilmoitettu etukäteen viranomaisille eikä sillä ollut viranomaisten lupaa.

Varlamovin mukaan Pushkinin aukiolla mielenosoitus oli rauhallinen – paikalla käytiin keskustelua ja kerättiin allekirjoituksia. Poliisi ei tässä vaiheessa puuttunut mielenosoitukseen.

Myöhemmin mielenosoitus päätti lähteä liikkeelle kulkueena pitkin Moskovan katuja. Mielenosoittajat huutivat iskulauseita, kuten “Moskova, tule ulos (protestoimaan)!” (“Москва, выходи!”), “Me olemme valta(apitäviä)!” (“Мы здесь власть”) sekä useissa mielenosoituksissa kuultu “Putin on varas” (“Путин – вор!”). Yllä linkatulta videolta näkee, kuinka suurin osa mielenosoittajista on nuoria aikuisia.

Mielenosoittajien päädyttyä Petrovka-kadulle, poliisin erikoisjoukkojen OMON:in edustajat puuttuivat toimintaan alkaen pidättää mielenosoittajia. Itsenäisen mediaprojekti OVD-Infon mukaan reilu sata ihmistä pidätettiin. Yle raportoi, että myös toimittajia on päätynyt pidätettyjen joukkoon.

Kommentti: vaikea sanoa, miten pidätykset ovat tehty. Omien kokemusteni mukaan OMON ei pidätä systemaattisesti kaikkia, vaan valikoi “hankalia tapauksia”. Myös videolta voidaan todeta, että kaikkia mielenosoittajia tai edes suurinta osaa ei pistetty häkkiin, vaan joukosta eroteltiin yksittäisiä henkilöitä. Siihen, miksi toimittajia on päätynyt pidätettäväksi, on vaikea arvioida

Mielenosoitukset ovat jälleen aktivoituneet

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia Venäjällä ei ole viime aikoina osoitettu mieltä. Kuitenkin nyt, kun rajoitukset ovat lieventymässä, on kansalaistoimintakin aktivoitunut. Venäjän Kauko-Idässä Habarovskissa on osoitettu mieltä alueen kuvernööriä vastaan nostettuja syytteitä vastaan. Ympäri Venäjää on osoitettu mieltään ja oma käsitykseni on, että yleinen ilmapiiri on kielteinen ja kyllästynyt.

Jännittävää seurata, miten tilanne itänaapurissa kehittyy, kovenevatko mielenosoitukset ja vastaavasti viranomaisten otteet. Viime vuosisatoina on nähty, että venäläiset kärvistelevät tiettyyn pisteeseen asti, kunnes muutos tapahtuu rytinällä. Se kai on se maan tapa.