Aloitin ristiretken Googlea ja Facebookia vastaan

Ah. Jostain syystä koen mielihyvää siitä, että FAANG-osakkeet ovat laskussa, etenkin Facebookin, Google/Alphabetin ja Amazonin osalta. Ilmeisesti mediahuomio teknologiajättien yksityisyyteen liittyvistä ongelmista ja sosiaalisen median haittapuolista on saanut ihmiset – vihdoinkin – ajattelemaan ja toimimaan.

Facebook ja Google tietävät meistä lähestulkoon enemmän kuin me itse ja koostavat meistä tarkkoja profiileja vain internet-käyttäytymisemme perusteella. Amazon käyttäytyy markkinajohtajan ja monopolistin tavoin murskaten kilpailijansa ja kohdellen kaltoin työntekijöitään, samalla keräten Facebookin ja Googlen tavoin valtavia määriä dataa käyttäjistään. Tiedonkeruun ja -kaupittelun lisäksi sosiaaliset mediat lisäävät pahoinvointia ja kansojen kahtiajakautumista. Ja niin edelleen, ja niin edelleen, lista jatkuu loputtomiin.

En väitä olevani mikään fakiiri tai sano “mitäs minä sanoin” ja moralisoida ihmisten internetkäyttäytymistä. Itsekin aiemmin käytin Facebookia ja Instagramia siinä missä muutkin, kirjoittelin Whatsappissa, käytin Googlen palveluita hyvin laajalla rintamalla (Google, Youtube, Gmail, Google Drive, Google Analytics… käytinpä joskus Androidiakin) ja en oikeastaan ollut kovinkaan huolestunut datani käytöstä tai näiden palveluiden vaikutuksesta elämääni.

Selkäranka ei kestänyt

Kuitenkin selkäranka napsahti, ja aloin aktiivisesti karsia Facebookin ja Googlen roolia elämässäni. Tieto lisää tuskaa, sanotaan, ja muun muassa big datan ja koneoppimisen mahdollisuudet opittuani tietotekniikan diplomi-insinööriksi kouluttautuessani tajusin yhä syvenevissä määrin uhkan, jonka sosiaaliset mediat ja teknologiajätit muodostavat.

Kaikki alkoi siitä, kun poistin Facebookin, Instagramin ynnä muut somesovellukset puhelimestani. Ensimmäiset pari viikkoa saatoin tylsän hetken sattuessa täysin ajattelematta, täysin automaattisesti ottaa puhelimeni esiin, avata lukituksen ja näppäillä paikkaan, jossa somesovellukset ennen olivat, havahtuakseni vasta siihen, että “ai niin, eihän minulla enää ole näitä sovelluksia”. Aivoni olivat siis muodostaneet tarkat liikeradat siihen, miten somesta saatava dopamiinipaukku, pieni tai iso, saadaan vaivatta.

Tämä sai minut ajattelemaan entistä syvemmin eri palveluiden vaikutusta elämääni. Myöhemmin aloin myös miettiä, miksi ihmeessä haluaisin antaa näille yrityksille itsestäni niin paljon dataa, joka mahdollistaa niiden liiketoiminnan. Google, Facebook, Amazon ynnä muut jätit kun eivät tallenna ainoastaan dataa silloin, kun vierailet niiden sivuilla ja aktiivisesti syötät niihin tietoa. Esimerkiksi Facebookin ja erityisesti Googlen seurantapikseleitä ja -koodia pyörii miljoonilla verkkosivustoilla. Aina, kun vierailet jollain sivustolla, Google tarkastelee erilaisia selaimeesi tallennettuja evästeitä sekä muita tunnistetietoja ja lähettää ne tietokantoihinsa. Sen lisäksi, että näiden tietojen perusteella Google tarjoaa kävijäanalytiikkaa verkkosivuston omistajalle, se kerää kävijätietoja ja käyntitietoja myös itselleen. Vaikka tiedonmuruset olisivatkin anonyymejä sinänsä, voidaan niitä yhdistellä ja niistä voidaan koostaa kattavia profiileja, joka lopulta liitetään Google-tiliisi. Puhumattakaan johtopäätöksistä, joita voidaan vetää katselemiesi videoiden, Google-hakujesi tai esimerkiksi puhelimesi paikkatietojen perusteella – jotka myös on liitetty tiliisi.

Näitä tietoja käytetään muun muassa mainosten kohdentamiseen ja hakutulosten suodattamiseen, kuka tietää myös mihin muuhun käyttäjien profilointiin ja valvontaan.

Vastatoimet

Totesin, että en halua enää tukea tätä massiivista tiedonkeruuta. Siksi aloin pohtia, missä kaikkialla vielä käytin Googlen tai kumppaneiden palveluita ja aloitin niiden korvaamisen muilla. Aloin pikkuhiljaa käyttää muuta sähköpostipalvelua Gmailin sijasta. Korvasin Google Chrome-selaimen Firefoxilla, asetin oletushakukoneeksi DuckDuckGon ja asensin lisäksi DuckDuckGo Privacy Essentials-liitännäisen selaimeen. Kyseinen liitännäinen paljastaa muun muassa, käyttääkö sivusto esimerkiksi Googlen seurantakoodeja ja tarvittaessa estää ne. DuckDuckGo-hakukone ei kerää käyttäjistään tai hauista mitään tietoa.

En kuitenkaan voi tai halua luopua kaikista Googlen palveluista. On nimittäin myönnettävä, että Google tekee ensiluokkaisia palveluita. Itse silloin tällöin muun muassa YouTubeen sisältöä tuottavana (ja YouTubessa sisältöä kuluttavana) en halua lopettaa harrastustani. Siksi olenkin pyhittänyt erillisen selaimen Googlen (ja Facebookin ynnä muiden) palveluiden käyttöä varten. Pääasiallista käyttöä varten olevassa Firefoxissa pyrin välttämään Googlen ja Facebookin ruokkimista.

Lisälukemisena tarjottakoon Richard Stallmanin kotisivu. Aloittaa voi artikkelista What’s bad about Google?. Myös Facebookista, Amazonista ja kumppaneista löytyy hyvää kritiikkiä.

Mitä mieltä sinä olet teknologiajättien datankeruusta ja -käytöstä? Onko se uhka vai mahdollisuus? Miten itse suojautuisit datankeruulta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *